Barskapssaken – del 3 :: Tord Gustavsen

Neste morgen begynte jakten. Hun skulle skride til verket. Ingen vits å utsette det. Men først måtte hun finne ut hvor hun skulle begynne å lete. Det siste kjente gode holdepunktet var i skogen der Rebekka og Leobald giftet seg sist sommer, men hun regnet med politiet hadde lett der. Hva mer visste politiet? Tord Gustavsen ble satt opp på første gjøremålspunktet. Det var en risiko å oppsøke politiet, men hun hadde et skalkeskjul som pårørende i en uoppklart kriminalsak. Det burde være en smal sak å fravriste dem informasjon. Men hun var nervøs. Ville de lukte lunta? Var hun for ivrig? Skjønte de at hun var ute etter hevn? Det måtte bli fort inn, fort ut, koste hva det koste ville.
Det var fortsatt flest menn som satt i maktposisjoner, hvis en etterforsker i politiet kunne sies å sitte med makt. Uansett hadde han informasjon som Trine ville ha klørne i. Og sist hun sjekket likte menn fortsatt sex. Trine mislikte å spille på sex, i hvert fall med fremmede menn. Hun ville bli kjent med dem først, være sammen med dem en måneds tid, spise med dem, se TV, går turer, snakke om åndelige og uåndelige temaer, dele en tantepose. Men hun hadde ikke tid så hun hadde på sitt fineste skjørt. Hun var på vei inn dørene på politistasjonen og fikk oppmerksomhet fra en mann i resepsjonen.
Tord Gustavsen lukket døren bak dem og bad henne sitte. Han var merkelig stille og kikket så tomt foran seg at Trine ville vifte med fingrene foran ansiktet hans. I stedet pustet hun rolig og satte seg. Trommet rastløs med fingrene i fanget.
– «Min kone forstår meg ikke,» sa Tord plutselig.
– «Å? Er det ikke lenge siden hun flyttet til Norge, kanskje?»
– «Nei, ikke slik. Hun skjønner ikke arbeidet jeg gjør. Og nå har jeg nektet vår datter å spille i skolekorpset, men jeg kan ikke fortelle dem hvorfor.» Trine visste ikke hva hun skulle gjøre med denne informasjonen.
– «Hvorfor forteller du meg dette?» Tord fortsatte å holde øyekontakt med bordplaten. «Har det en sammenheng med letingen etter min fars morder? Da jeg var innom for noen dager siden overhørte jeg at du nevnte Rebekka Storstuen.» Tord sukket så tungt bare en mann kan sukke.
– «Jeg bare trenger bare noen å snakke med. Og du virket som du hadde lyst til å snakke om noe.»
– «Det har jeg da også, men helst om min far. Kan vi snakke om dine problemer etterpå?» Tord sukket litt svakere og kikket opp på henne. «Kanskje du vil ha en klem?» spurte Trine og la hodet på skakke. Et lite smil tok tak i munnvikene hans, løftet ham opp fra stolen og førte ham rolig rundt bordet. Han hadde hvilepuls, hørte Trine. Dypt der inne dunket et hjerte. Han var rolig. Han var i balanse. Skulle Trine ta sjansen på å få informasjon fra ham måtte hun gjøre det nå. «Vil du ha…»
– «Vi begynte å lete etter informasjon blant spionnettverket som Leobald Trygvesen etterforsket,» avbrøt Tord henne mildt. «I følge Rebekkas venner var det denne saken som gjorde at hun og Leobald møttes.» Han holdt henne hardt inntil seg. Nesten for hardt. Strøk henne over ryggen. «Spionnettverket ‘Dei hemmelege hjelparane’ har vist seg være lett å komme innpå. De tar lett på sikkerheten. Tror ikke de vet hva det vil si å være en hemmelig organisasjon.» Tord hvisket nesten nå. Vugget fra side til side med Trine fast i sine armer. Hjertet hans hadde begynt å slå litt fortere og Trine kjente noe presse mot magen. Noe som vokste. Som virket å ha en egen puls. Hun vred seg løs. Hun måtte bort.
– «Du må si fra hvis dere finner ut noe mer. Jeg tror du har nummeret mitt.»
– «Men, vi…» begynte Tord.
– «Jeg må gå».
– «Du er så digg…» sukket Tord. Men Trine hørte ikke. Hun forsvant. Som digg for solen.

Menn. Store, ekle, kåte, ubarberte menn. Hvorfor var de så enkle? Hvorfor var de så til de grader drevet av det dyriske? Så forbannet i kontakt med sitt barbariske, selviske jeg? Hadde en vært i nærheten av Trines bil kunne han sikkert få start på den bare ved å komme med et mannlig grynt. Hun lo for seg selv av tanken og motoren gav fra seg et fornøyd vrom. Det fikk henne til å le mer. Det fikk henne til og med til å rygge bare ved å bruke speilene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *